Joris en de draak

Geplaatst op: 8 september 2021

Het meest bestelde pakket is deze keer Joris en de draak en mijn dochter heeft hem hier prachtig in een mooie sfeer op de foto gezet. Omdat niet iedereen met het Michaelsfeest bekend is heb ik het onderstaande gekopieerd van Antroposofische Leven. Zelf kan ik het niet beter omschrijven. De huidkleur van Joris en trouwens “sunkissed”, hij heeft een tintje.

Het is weer september en aan het eind van de maand, vlak na de herfstevening, wacht het Michaelsfeest op ons. Dit feest met zijn spannende verhaal waarin een draak verslagen wordt heeft een bijzondere, diepere betekenis. Juist daardoor kan het door groot en klein worden gevierd.

Michael en de draak

Het verhaal van Michael en de  draak vinden we terug in de bijbel. In de Openbaring van Johannes wordt verteld dat de aartsengel Michael vecht tegen een draak. Uiteindelijk verslaat de engel de draak, en laat hem in de diepte storten. Het gevecht vindt plaats in de hemel, en de duiding ervan is niet heel vergezocht. De draak is namelijk het symbool voor de duivel, voor het kwaad. Het verhaal gaat dus over het verslaan van de kwade, duistere machten.

Sint Joris en….de draak

Nu is er een oude, Middeleeuwse legende die aan dit verhaal doet denken: het verhaal van Joris en de draak. Joris was een dappere ridder, die een monsterlijke draak versloeg. Hij redde daarmee in één moeite door het leven van een prinses, die aan de draak geofferd zou worden. Joris, geen engel maar een mens zoals wij allemaal, verbeeldt hier de moed die we nodig hebben om het slechte te bestrijden.

Jonge kinderen

Het mooie van het Michaelsfeest is, dat de jongste kinderen zich aangesproken zullen voelen door het spannende verhaal van de ridder en de draak. Het is gemakkelijk om hier spelletjes en verkleedpartijen bij te verzinnen.

Oudere kinderen

Oudere kinderen zullen begrijpen dat er een diepere laag is, en dat de draak niet zozeer een monsterlijk ondier is, maar eerder symbool staat voor het slechte in de wereld. Met hen kun je bewustzijn ontwikkelen van goed en kwaad. En ook zullen ze begrijpen dat je moed nodig hebt om het kwaad dat je om je heen ziet, te bestrijden.

Het Michaelsfeest voor volwassenen

Ga je nog dieper, dan helpt dit verhaal je, om er jezelf aan te spiegelen. Ieder mens bergt in zichzelf immers ongewenste, minder goede kanten. Je hebt er moed voor nodig om dat van jezelf onder ogen te zien en er wat aan te doen. Zo gezien is het Michaelsfeest een mogelijkheid voor bezinning. Je  kunt je afvragen: “Wie ben ik? En welke rol wil ik in de wereld spelen?” Het feest gaat dus in essentie over je eigen identiteit, en hoe je die vormgeeft.

Pin It on Pinterest